Cum alegeți cea mai potrivită motopompă?

Având în vedere condițiile meteo din ultimii ani și, mai ales lipsa precipitațiilor din lunile de primăvară-vară, tot mai mulți fermieri aleg să investească în sisteme de irigații.

Cum alegeți cea mai potrivită motopompă? - Cum alegeți cea mai potrivită motopompă? - DicorlandSpecialiștii spun că o astfel de investiție ar fi bine să se facă informat, cu acces la consultanți care să vină cu soluții specifice solelor pe care fermierii le au de irigat. Adrian Năforniță, manager de produs la Dicor Land – unic importator și distribuitor al sistemelor de irigații IRTEC – ne-a explicat ce diferențe sunt între două motopompe, I73C002 și I73C055. Arată identic, dar au funcționalități diferite.

“Fermierii ne solicită foarte des ca motopompa să aibă un motor de o anumită putere. Noi le explicăm că o motopompa se alege în funcție de sistemul de irigații pe care urmează să îl deservească și nu în funcție de puterea motorului din dotare.”, spune Adrian Năforniță.

Printre factorii care influențează parametrii de funcționare ai motopompei se află: numărul de consumatori, duza și presiunea de lucru dorită, lungimea și diametrul țevii de transport de la motopompă până la sola irigată, precum și diferența de nivel între sursa de apă și terminale, respectiv tamburi sau sisteme liniare.

Două motopompe identice – funcționalități diferite

Cum alegeți cea mai potrivită motopompă? - Cum alegeți cea mai potrivită motopompă? - DicorlandMotopompele I73C002 și I73C055 au motor IVECO în 4 cilindri, de 126 CP și sunt echipate cu acoperiș, sistem de amorsare automată Kirpy și calculator ELCOS CEM 250/00 cu sistem de alarmă pentru presiune ridicată sau scăzută. Ambele motopompe sunt prevăzute cu pompa Caprari. Specialistul Dicor Land a precizat însă că de aici încep și marile diferențe în performanțele celor două modele. Dacă I73C002 este dotată cu o pompa Caprari model MEC MG 80-4/3A, capabilă să livreze la 1.750 rpm 1.440 l/min și 11,9 bari, modelul I73C055 are o pompă Caprari model MECAG4/125B, care, la aceeași turație de 1.750 rpm livrează 3.600 l/min și 7,6 bari.

Prin urmare, deși au aceeași putere a motorului de 126CP, I73C002 este recomandată pentru sisteme de irigat cu tamburi, pe când I73C055 se adaptează mai bine la solicitările sistemelor de irigat de tip liniar. Pentru o alegere corectă a motopompei, fermieri pot transmite specialiștilor Dicor Land modul de utilizare a acesteia, pentru a stabili apoi performanțele pe care motopompa trebuie să le livreze în teren.

Articol scris de Arpad Dobre și publicat în Profitul Agricol – 10/2021

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo