VELOCE sau UFO – Care este cea mai bună grapă cu discuri?

Nu de puține ori v-ați întrebat cum să alegeți grapa cu discuri care se potrivește cel mai bine pentru prelucrarea solului din ferma dumneavoastră. Ionuț Podaru, manager vânzări depozit utilaje agricole la Dicor Land, expert în agricultură și pasionat de funcționalitatea utilajelor, ne-a oferit câteva clarificări, asemănări, deosebiri și avantaje ale grapelor cu discuri VELOCE și UFO de la Maschio Gaspardo.

Că sunt cu discuri de 510 sau de 610 mm, că sunt echipate sau nu cu tavalugi, grapele reprezintă cea mai potrivită soluţie strategică pentru gestionarea resturilor vegetale de suprafaţă şi afânarea terenului cu adâncimea cuprinsă între 10 şi 15 cm, asigurând o viteză de lucru între 12 şi 15 Km/h, totul în avantajul eficienţei şi randamentului la funcţionare.

VELOCE sau UFO – Care este cea mai bună grapă cu discuri? - VELOCE sau UFO - Care este cea mai bună grapă cu discuri? - DicorlandVELOCE este o grapă cu discuri uşoară, perfectă pentru gestionarea resturilor vegetale şi afânarea terenului pentru pregătirea patului germinativ. Cu distanţa de 800 mm între randuri, garantează un flux optim de sol în orice condiţii de lucru.

Versiunile disponibile sunt cuprinse între 2,5 și 7 metri, purtate sau tractate, cu cadru fix sau rabatabil.

Distanţa dintre cele două rânduri a fost mărită la 800 mm, pentru a garanta un flux optim de sol chiar şi în prezenţa resturilor vegetale, asigurând o viteză de lucru de până la 15 km/h.

Discurile, montate fiecare pe suspensii independente, se află la distanţă de 25 cm unul de altul şi produse din oţel aliat cu bor de înaltă rezistenţă, pentru a garanta o uzură redusă, chiar şi pe soluri dure. Diametrul de 510 mm asigură o adâncime de lucru de aproximativ 10 cm, ideală atât pentru îngroparea resturilor vegetale, cât şi pentru afânarea solurilor cu bulgări. Convexitatea redusă permite o pătrundere mai uşoară în sol, în conformitate cu puterea absorbită.

Butucii fiecărui disc sunt fixaţi pe rulmenţi speciali conici, aşezaţi faţă în faţă. Rulmentul este ferit de praf, noroi şi murdărie cu ajutorul unei garnituri speciale şi al unui capac strans cu şurub, care garantează fiabilitate maximă.

Fiecare disc al utilajului VELOCE este amortizat pe un sistem adecvat Silent Block: 4 cilindri din cauciuc de cu grad înalt de elasticitate, asigură rigiditate pentru întreaga grapă, garantând în acelaşi timp o capacitate corespunzătoare de a absorbi asperităţile solului. Acest sistem nu necesită niciun fel de întreţinere şi lubrifiere.

VELOCE sau UFO – Care este cea mai bună grapă cu discuri? - VELOCE sau UFO - Care este cea mai bună grapă cu discuri? - DicorlandUFO este un cultivator cu discuri pentru prelucrarea intensivă a solului şi resturilor vegetale. Structura solidă, combinată cu o grapă cu discuri de 610 mm, permite o mai mare versatilitate la utilizare, atingând o adâncime de lucru de 15 cm.

Disponibil în variante cu lăţimi de lucru între 2,5 şi 6 m, modelul UFO asigură performanţe sporite, datorită structurii tubulare pe care o are, combinată cu o distanţă mare între randuri. Toate modelele fixe sunt prevăzute cu arcuri oscilante cu secţiune de 40×40 mm pe când cele rabatabile sunt prevăzută cu suporți cu arc tip “C”, având secţiunea de 80 x 20 mm.

Cele două discuri frontale aflate la o distanţă de 1.000 mm taie terenul şi îngroapă resturile vegetale.

Efectul vibrant generat de suportul dublului tăvălug pivotant, împreună cu viteza diferită de rotaţie a celor doi tăvălugi, dată de diametrele diferite (460 mm şi 430 mm), creează un puternic efect de rupere, care reduce semnificativ bulgării de suprafaţă. Sistemul pivotant permite urmărirea uniformă a terenului pentru o nivelare mai mare a solului.

Designul compact garantează un flux optim de material între discuri, în timp ce oţelul special pentru arcuri, din care este compus, garantează fiabilitate şi flexibilitate chiar şi în condiţii grele. Arcul a fost perfecţionat pentru a fi rezistent, dar lăsat să vibreze, capabil să absoarbă solicitările la viteze ridicate, pentru a le descărca apoi într-un efect vibrant care amplifică afânarea terenului. Lipsa totală a întreţinerii reduce timpii morţi şi costurile de exploatare.

Discul de 610 mm permite o adâncime de lucru de pană la 15 cm, ideală nu doar pentru îngroparea resturilor vegetale, ci şi pentru afânarea terenului, de exemplu, după arat. UFO permite montarea unui rulment cu o coroană dublă de bile având o protecţie maximă împotriva agenţilor externi datorită garniturii Duo-Cone: două inele metalice în formă conică faţă în faţă, separate de un fir subţire de ulei. Lubrifierea în baie de ulei protejează organele în mişcare de frecările puternice şi reduce timpii de întreţinere normali.

Articol scris de Arpad Dobre și publicat în Profitul agricol nr. 8/2021.

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo