Veloce – Grapa cu discuri RAPIDĂ, FIABILĂ, ECONOMICĂ

În anotimpul prelucrării solului, compania Dicor Land vine în întâmpinarea fermierilor cu un portofoliu extins de utilaje agricole. Grape cu discuri, cultivatoare, combinatoare, freze, pluguri sau scarificatoare se regăsesc, pe stoc, cu livrare imediată, în parcurile cu utilaje agricole de la Galați – Braniștea, Iași – Podu Iloaiei și, mai nou, Slobozia – Bucu – Ialomița.

Ne-am oprit incursiunea printre multitudinea de utilaje asupra grapei cu discuri VELOCE de la Maschio Gaspardo – un cultivator cu discuri rapid (așa cum îi spune și numele). Am stat de vorbă cu Ionuț Podaru – manager de produs Dicor Land și am aflat câteva dintre funcționalitățile și proprietățile acestei grape cu discuri.

Veloce – Grapa cu discuri RAPIDĂ, FIABILĂ, ECONOMICĂ - Veloce - Grapa cu discuri RAPIDĂ, FIABILĂ, ECONOMICĂ - DicorlandGrapele cu discuri reprezintă o soluţie strategică pentru gestionarea resturilor vegetale de suprafaţă şi afânarea terenului cu adâncimea cuprinsă între 10 şi 15 cm. Garda mare la sol între elementele şi spaţiile perfecţionate ale cadrului, îi asigură lui VELOCE o viteză de lucru între 12 şi 15 Km/h, totul în avantajul eficienţei şi randamentului la funcţionare.

 

BENEFICIILE AGRONOMICE ALE GRAPEI CU DISCURI VELOCE

Încorporarea resturilor vegetale

Spre deosebire de lucrările solului convenţionale, utilizarea grapei cu discuri reduce inversarea straturilor la adâncimea de 10-15 cm, permiţând creşterea materiei organice la suprafaţă. Resturile vegetale superficiale sunt tăiate şi reamestecate cu solul, creându-se un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor şi îmbunătăţind fertilitatea solului.

Refacerea structurii solului

Pe termen lung, prelucrarea unui singur strat, activ până la 15 cm adâncime, îmbunătăţeşte şi structura solului, făcându-l mai bogat în substanţă organică: terenul devine astfel ideal atât pentru o afânare mai uşoară, cât şi pentru dezvoltarea culturii însămânţate.

Ţinerea sub control a buruienilor

Pentru a atinge randamentul maxim, trebuie să ţineţi cât mai bine sub control dezvoltarea buruienilor şi, în acelaşi timp, să reduceţi utilizarea de substanţe chimice, pentru o limitare a consumului, atât din punct de vedere economic, cât şi al mediului.

 

Veloce – Grapa cu discuri RAPIDĂ, FIABILĂ, ECONOMICĂ - Veloce - Grapa cu discuri RAPIDĂ, FIABILĂ, ECONOMICĂ - DicorlandBENEFICIILE ECONOMICE

Eficienţă, versatilitate şi reducerea consumurilor sunt atribuite grapei cu discuri VELOCE. Prin utilizarea acesteia se pun bazele conceptelor de prelucrare minimă a solului, reducând costurile de gestionare şi timpii de lucru.

MODELE

Purtat, cu cadru fix

Versiunile de VELOCE care au cadru fix sunt disponibile cu mărimi între 2,5 şi 4 m. Reglarea hidraulică a tăvălugului de serie ajută la stabilirea adâncimii corecte de lucru. Eficiente pe sol şi eficiente în câmp deschis, garantează o capacitate de producţie foarte bună şi consumuri reduse, datorită vitezei ridicate de realizare a operaţiunilor, până la 15 km pe oră.

Purtat, cu cadru pliabil

Modelele pliabile disponibile cu mărimi între 4 şi 6 m, cu reglare hidraulică a tăvălugului pentru adâncimea de lucru, reprezintă un compromis excelent între caracterul compact şi capacitatea de lucru (de până la 6 metri!).

 

Semipurtat, cu cadru pliabil (denumită grapa cu discuri PRESTO)

Modelul semipurtat este versiunea completă a căruciorului de transport pentru versiunile cu mărimi între 4 şi 6 metri. Comod şi uşor de manevrat, permite cuplarea cu tractoare de putere mică. Libertatea mai mare de mişcare îi permite grapei cu discuri să urmeze mai bine profilul terenului pentru o prelucrare optimă a solului.

 

Datorită versatilităţii şi rezistenţei sale foarte mari, VELOCE poate fi utilizată în orice situaţie: de la prelucrarea miriştilor pe teren nedesţelenit, la îngroparea culturilor de acoperire, la afânarea terenului după arat, pentru că se adaptează utilizării în orice moment al anului.

În partea din faţă a maşinii se găseşte o placă gradată, vizibilă din cabina tractorului, care arată încontinuu adâncimea la care lucrează maşina, asigurând un confort mai mare pentru fermier.

Cele două rânduri de discuri de 510 mm permit prelucrarea profilului solului până la 10 cm adâncime. Distanţa dintre cele două rânduri a fost mărită la 800 mm, pentru a garanta un flux optim de sol chiar şi în prezenţa resturilor vegetale, asigurând, așa cum am mai precizat, o viteză de lucru de până la 15 km/h şi lăsând terenul perfect amestecat cu resturile de culturi.

Pentru a îmbunătăţi finisarea laterală la prelucrarea solului, a fost dezvoltată o soluţie nouă: o protecţie pătrată în locul discului clasic. Uşor de setat, garantează o retenţie completă, chiar şi în soluri cu numeroase resturi vegetale. Dacă este setată corect înainte de a începe lucrul, niciun rând sau brazdă nu vor putea fi observate între o trecere şi alta.

Adâncimea de lucru este reglată de la tăvălugul din spate prin intermediul unui sistem hidraulic care poate fi gestionat uşor de operator din cabina tractorului chiar şi în timpul lucrului, permiţându-i să facă schimbări în mod continuu.

Terenul lucrat de cele două rânduri de discuri din faţă este reconsolidat de tăvălugul din faţă, garantând cele mai bune condiţii pentru o însămânţare omogenă. Datorită gamei variate de tăvălugi disponibile, soluţia pentru fiecare teren este la îndemâna fermierilor.

Discurile, montate fiecare pe suspensii independente, se află la distanţă de 25 cm unul de altul şi sunt dispuse neuniform pe două rânduri, pentru a garanta un front de lucru foarte puternic, dar şi pentru a asigura în acelaşi timp un flux optim de sol şi/sau resturi vegetale, în orice condiţii de lucru.

Discurile utilajului VELOCE sunt produse din oţel aliat cu bor de înaltă rezistenţă, pentru a garanta o uzură redusă, chiar şi pe soluri dure. Diametrul de 510 mm asigură o adâncime de lucru de aproximativ 10 cm, ideală atât pentru îngroparea resturilor vegetale, cât şi pentru afânarea solurilor cu bulgări. Convexitatea redusă permite o pătrundere mai uşoară în sol, în conformitate cu puterea absorbită.

 

TIPURI DE TĂVĂLUGI CU CARE PUTEȚI PERSONALIZA GRAPA CU DISCURI VELOCE

Veloce – Grapa cu discuri RAPIDĂ, FIABILĂ, ECONOMICĂ - Veloce - Grapa cu discuri RAPIDĂ, FIABILĂ, ECONOMICĂ - DicorlandTăvălug cu inele şi tăvălug în U

Aceste modele de tăvălugi oferă versatilitate maximă la utilizare, în special pe soluri umede, unde trebuie nivelat şi reconsolidat terenul fără o compactare excesivă. În sol se formează fâşii compactate alternativ cu fâşii neprelucrate, care înlesnesc schimbul de aer şi apă, evitând formarea de cruste superficiale sau retenţiile de apă.

Tăvălug colivie

Ideal pentru terenurile uscate, permite o bună afânare şi nivelare a suprafeţei. Diametrul de ø 600 mm este ideal pentru a reduce numărul mare de bulgări. Greutatea moderată limitează instabilitatea în partea din spate, favorizând cuplarea cu tractoare uşoare.

Tăvălug cauciucat

Ideal pentru terenuri uscate, chiar dificile, permite crearea unui pat germinativ foarte bun, realizând un strat superficial compact. Umiditatea rămâne în pământ şi duce la o germinare rapidă a culturii. Este indicat în special pentru însămânţarea cerealelor cu o distanţă între rânduri de 12,5 cm.

Tăvălug Packer

Ideal pentru terenuri uscate, chiar dificile, tăvălugul Packer permite crearea unui pat germinativ foarte bun, obţinând un strat de suprafaţă compact. După trecere, terenul menţine umiditatea şi favorizează o germinare rapidă a culturii.

Pentru orice detalii privind performanțele grapelor cu discuri sau ale altor utilaje agricole de sezon, vă invităm să luați legătura cu Dicor Land pentru a primi consultanță agricolă de cea mai bună calitate. www.dicorland.ro

 

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo