Achiziția de echipamente tehnologice te poate scuti de plata impozitului

Agricultura este în continuă schimbare, chiar dacă de cele mai multe ori suntem tentați să gândim convențional. Vremurile se schimbă, condițiile climatice, dar și regulile de înființare a culturilor, toate astea în timp ce tehnologia avansează.

Investiția în tehnologie pare, pentru mulți dintre fermieri, o investiție enormă care se amortizează/ recuperează greu. Există însă și soluții care pot fi de mare randament pentru afacere, iar în cele ce urmează vă vom spune care sunt cei mai importanți pași de care trebuie să țineți cont pentru a investi profitul și de a deduce impozitul acestuia.

Fie că vorbim despre agricultură sau orice alt tip de business, scopul investițiilor este de a spori productivitatea. În fiecare an, cei care vor să investească profitul în echipamente pot beneficia de la stat de scutiri de impozit.

„Profitul investit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice și echipamente periferice, mașini și aparate de casă, de control și de facturare, programe informatice, precum și pentru dreptul de utilizare a programelor informatice, produse achiziționate, inclusiv în baza contractelor de leasing financiar și puse în funcțiune, folosite în scopul desfășurării activității economice, este scutit de impozit. Activele corporale pentru care se aplică scutirea de impozit sunt cele prevăzute în subgrupa 2.1, respectiv în clasa 2.2.9 din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin hotărâre a Guvernului.”

La fiecare sfârșit de trimestru, fermele care au realizat profit contabil pot beneficia de deducerea profitului prin reinvestirea acestuia în bunuri (active) corporale care pot oferi beneficii economice viitoare. De asemenea, în acest program pot intra echipamentele sau utilajele de agricultură de precizie achiziționate prin achiziție directă, dar și pe baza contractelor de leasing financiar. Acestea trebuie achiziționate și puse în funcțiune în trimestrul în care se face declarația de scutire de impozit.

Atenție! Calculul pentru scutirea pentru impozitul pe profit se acordă doar în trimestrele în care există impozit pe profit calculat.

Astfel, scutirea de impozit pe profit aferentă investițiilor realizate se acordă în limita impozitului pe profit calculat cumulat de la începutul anului până în trimestrul punerii în funcțiune a activelor.

Totodată, echipamentele achiziționate în acest sens, nu trebuiesc înstrăinate pentru o perioadă cel puțin egală cu jumătate din durata de utilizare economică.

Pentru întrebări sau mai multe informații, specialiștii noștri vă stau la dispoziție.

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo