Randamentul agricol european, revizuit – seceta a provocat scăderi în producțiile prognozate

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, prognoza referitoare la randamentul agricol al UE pentru perioada 1 iunie – 16 iulie, emisă de Centrul de Monitorizare a Resurselor Agricole, a fost ajustată pentru a reflecta scăderile în producția de floarea soarelui și rapiță. 

Cea mai pronunțată revizuire a fost înregistrată în cazul culturii de floarea-soarelui, țara noastră, cea mai mare producătoare a acestei plante, așteptând un randament cu 5% mai mic decât a fost prognozat inițial. Temperaturile ridicate și cantitatea scăzută de precipitații în a doua jumătate a intervalului analizat au impactat negativ producția de cereale la nivelul întregii Uniuni Europene, nu doar la noi. Alte scăderi ale randamentului agricol al UE sunt așteptate la orz (6% mai puțin decât 2022 și 3% mai puțin decât media ultimilor 5 ani) și rapiță (4% mai puțin decât anul trecut).

În România, dacă perspectivele de randament pentru cerealele de iarnă sunt așteptate să fie chiar mai bune decât anul trecut, precipitațiile abundente din nordul și vestul țării au îngreunat recoltarea, iar în estul țării, temperaturile ridicate și lipsa ploii au deteriorat producția de cereale de primăvară. Cu toate acestea, producția de grâu din țara noastră este așteptată a fi cu 13% mai mare decât în același interval al anului trecut, și cu 10% mai mare decât media ultimilor cinci ani.

Producția de orz ar trebui să fie cu cel mult 2% mai mică decât în 2022 și cu 5% mai mare decât în ultimii 5 ani, iar producția de floarea- soarelui, deși cu 12% mai mare față de anul trecut, va scădea cu 11% față de media ultimilor cinci ani. Randamentul pe hectar la porumb este prognozat a fi cu 67% mai mare decât în 2022, dar nu atinge producția medie a ultimii jumătăți de decadă.


Surse text:

Baruth, B., Ben Aoun, W., Biavetti, I., Bratu, M., Bussay, A., Cerrani, I., Chemin, Y., Claverie, M., De Palma, P., Fumagalli, D., Manfron, G., Morel, J., Nisini, L., Panarello, L., Rossi, M., Tarnavsky, E., Van Den Berg, M., Zajac, Z. and Zucchini, A., 2023 –  JRC MARS Bulletin „Crop monitoring in Europe”, Vol. 31 No 6, https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC133186

Ghise, 2023 – „MARS şi-a redus estimările privind producţia de rapiță și floarea-soarelui în UE”, în Revista Ferma, https://revista-ferma.ro/mars-si-a-redus-estimarile-privind-productia-de-rapita-si-floarea-soarelui-in-ue/

Sursă imagine:

https://www.freepik.com/free-photo/drought_27952715.htm#query=DROUGHT&position=41&from_view=search&track=sph

 

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo