România, cel mai mare exportator de grâu din UE în iulie 2023

România a exportat cea mai mare cantitate de grâu din Uniunea Europeană în luna iulie, piețele terțe primind 588.756 tone de cereale de la noi, un sfert din totalul exporturilor europene. Țara noastră este urmată de Bulgaria și Polonia, Germania și Franța ocupând locurile patru, respectiv cinci în acest clasament. Cu toate acestea, România nu a atins performanțele din iulie 2022, când exporturile noastre pe piețele terțe au însumat 784.006 tone de grâu.

Privind către rezultatele anului trecut, august 2022 a adus o scădere a exporturilor, la puțin peste 460.000 de tone, iar luna septembrie a înregistrat chiar jumătate din această cifră, respectiv 205.170 de tone, din cauza secetei-record resimțite cu întârziere. Pentru anul 2023, previziunile sunt optimiste, producția de grâul pe întreg anul fiind prognozată a crește cu 10% față de anul precedent, plasând România pe locul al patrulea în clasamentul producătorilor europeni de cereale.

În creștere cu 15% față de 2022, România va urma Franței, Germaniei și Poloniei în topul producătorilor de grâu, confirmând trendul european de creștere a producției agricole, atribuită randamentelor îmbunătățite ale culturilor aflate pe suprafețe reduse.

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo