Sprijin financiar de 2 lei/litru pentru agricultorii din sectorul vegetal

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat, marți, 29 august 2023, aprobarea subvenției de 2 lei/litru de motorină de care fermierii din sectorul agricol vegetal vor beneficia ca sprijin de urgență în urma anului dificil avut în legătură cu recolta de porumb, orz, rapiță și floarea-soarelui.

Cei 2 lei/litru echvalează la aproximativ 50% din consumul de motorină înregistrat de fermieri în 2022, și se aplică acelora care au cultivat minim 1 hectar, sau mai mult de una dintre culturile mai sus menționate.

Resursele financiare pentru materializarea acestei hotărâri provin, jumătate de la bugetul de stat, și jumătate din FEGA, însumând 304,91 milioane de lei. Pentru a beneficia de acest ajutor, agricultorii trebuie să fi depus o cerere de plată în anul 2022 pentru minim 1 hectar în cadrul ajutorului național tranzitoriu 1, pentru una sau mai multe dintre culturile de porumb, orz, rapiță, floarea-soarelui, și încă una, în 2023, pentru intervențiile din sectorul vegetal.

Responsabilă pentru implementarea sprijinului de urgență este Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, până la data de 31 decembrie 2023, acordat în baza Regulamentului de punere în aplicare UE 2023/1343 al Comisiei Europene din 30 iunie 2023.

Concomitent, MADR derulează și Programul de rambursarea a accizei la motorina folosită în agricultură, prin care fermierii au primit, pentru 2022, subvenție echivalând 1,63 lei/litru de motorină utilizată.


Surse text:

Balamatiuc, 2023 – „Sprijin financiar de 2 lei/litru de motorină pentru fermierii din sectorul vegetal”, https://agrobiznes.ro/featured/sprijin-financiar-de-2-lei-litru-de-motorina-pentru-fermierii-din-sectorul-vegetal

MADR, 2023 – „Sprijin de urgență pentru fermierii din sectorul vegetal”, https://www.madr.ro/comunicare/8447-sprijin-de-urgenta-pentru-fermierii-din-sectorul-vegetal.html

Sursă imagine:

Image by jcomp on Freepik.com, https://www.freepik.com/free-photo/close-up-picture-money-exchange-with-plants-customer-seller_10401385.htm#page=5&query=agriculture%20money&position=25&from_view=search&track=ais

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo