Investalim: proiecte ambițioase pentru agricultura și industria alimentară din România, la final de septembrie

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, a anunțat că, începând cu data de 30 septembrie 2023, vor fi demarate două programe destinate dezvoltării sectorului agroalimentar, ambele parte a programului național Investalim.

Astfel, unul dintre aceste proiecte are ca scop reținerea unei cantități cât mai mari de materie primă agroalimentară în țară, încurajându-i apoi pe producători să o proceseze în România și să exporte marfa rezultată cu mai multă ușurință. Celălalt vizează eficiența energetică în industria alimentară prin finanțarea de sisteme fotovoltaice în ferme, scăzând astfel costurile produselor care ajung la raft.

Pe lângă aceste proiecte, vor mai fi derulate și altele, sub egida Programului Strategic pentru perioada 2023-2027. Acestea vor fi în special dedicate investițiilor în pomicultură, zootehnie și instalarea tinerilor fermieri în agricultură.

Fondurile alocate vor fi împărțite pe balanța comercială, separate în funcție de domeniu, crescându-le astfel gradul de accesibilitate – iar în ceea ce ține de sprijinirea tinerilor fermieri, din cele 250 de milioane de euro de acordat, mai bine de jumătate vor reveni legumicultorilor. În cuantumuri de până la 70.000 de euro, aceștia vor putea  beneficia în plus o subvenție adițională de 40% din sumă pentru echiparea solarii și alți 40.000 de euro pentru combustibil pe o perioadă de 3 ani.



Surse text:

„Programe dedicate dezvoltării industriei alimentare din România, lansate pe 30 septembrie în România”, 2023 – https://www.euractiv.ro/agricultura/programe-dedicate-dezvoltarii-industriei-alimentare-din-romania-lansate-pe-30-septembrie-in-romania-63351

Balamatiuc, 2023, „MADR: Două programe dedicate dezvoltării industriei alimentare din România vor fi lansate pe 30 septembrie”, https://agrobiznes.ro/stiri/madr-doua-programe-dedicate-dezvoltarii-industriei-alimentare-din-romania-vor-fi-lansate-pe-30-septembrie

Sursă imagine:

Image by master1305 on FreePik – https://www.freepik.com/free-photo/columns-coins-grass_9367726.htm

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo