Mai multe locuri pentru elevii interesați de liceele agronomice în anul școlar 2023-2024

Numărul locurilor disponibile pentru elevi în cadrul liceelor cu profil agricol a crescut cu 20% față de anul trecut, tinerii arătându-se tot mai interesați de oportunitățile de carieră din agricultură.

Multe dintre ofertele educaționale includ acces la cantină, cazare în internat, programe de antreprenoriat, vizite de studiu și stagii de practică în diferite țări europene, elevii putând obține calificări profesionale în domeniul agricol sau în alte domenii asimilate.

Conform datelor publicate de Ministerul Educației cu privire la rata de ocupare a locurilor disponibile, după prima etapă a admiterii, un număr de aproximativ 3414 de elevi au fost repartizați în licee agricole, cu 400 mai mulți față de anul trecut. Astfel, 82% dintre locurile disponibile au fost ocupate, și, deși procentul a scăzut cu 2% față de 2022, cele 686 de noi locuri explică diferența.

Pentru a ține pasul cu evoluția domeniului agricol,  tot mai multe instituții de învățământ au accesat, în perioada anului școlar 2022-2023, fonduri pentru a achiziționa echipamente de ultimă generație și a vizita ferme unde acestea se află la baza producției. Se așteaptă continuarea acestui trend și în anul școlar 2023-2024, liceele agricole urmărind modernizarea și actualizarea programei și a experiențelor practice, abordând teme de actualitate precum sustenabilitatea, digitalizarea sau eficientizarea energetică a agriculturii.

Încă din 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale alocă anual liceelor agricole finanțare pentru modernizarea echipamentelor folosite, Planul Național de Redresare și Reziliență promițând ajutor suplimentar prin componenta C15, „Transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare”.

Astfel, un total de 43,6 milioane de euro vor fi alocate unui număr de 59 de licee pentru dezvoltarea infrastructurii, instruirea cadrelor didactice, revizuirea manualelor și a curriculei, și perfecționarea stagiilor de practică.



Surse text:

Știri Agricole, 2023 – „Tot mai multe licee agricole in Romania. Cum ajuta acest lucru economia Romaniei?”, https://www.stiriagricole.ro/tot-mai-multe-licee-agricole-in-romania-cum-ajuta-acest-lucru-economia-romaniei-65848.html

Juncu R., 2023 – „Numărul de locuri la liceele agricole pentru anul școlar 2023-2024 a crescut cu 20% comparativ cu anul trecut”, https://www.wall-street.ro/articol/Educatie/298402/numarul-de-locuri-la-liceele-agricole-pentru-anul-scolar-2023-2024-a-crescut-cu-20-comparativ-cu-anul-trecut.html#gref

Lumea Satului, 2023 – „Liceele agricole, în căutarea viitorilor fermieri – Admitere 2023”, https://lumeasatului.ro/stiri-agricultura/invatamant-cercetare/9374-liceele-agricole-in-cautarea-viitorilor-fermieri-admitere-2023.html

Sursă imagine:

Image by teksomolika on FreePik, https://www.freepik.com/free-photo/young-agricultural-engineers-working-greenhouse_7620882.htm#query=agriculture%20student&position=5&from_view=search&track=ais

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo