Perspective agricole 2023-2032: UE va deveni cea mai mare producătoare de grâu din lume în 10 ani

Raportul „Perspective agricole 2023-2032” (eng. Agricultural Outlook 2023-2032), proiect comun al Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite și al Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, estimează că Uniunea Europeană va deveni cea mai mare producătoare de grâu din lume în următorii zece ani. La capitolul exporturi, UE va ocupa locul al doilea după Rusia, devenind responsabilă pentru 17% din comerțul mondial cu grâu. În plus, Uniunea Europeană se va afla și printre exportatorii principali de furajere grosiere.

Totuși, consumul de cereale din vestul UE va stagna sau chiar va înregistra scăderi, atât din cauza ratei reduse a natalității, cât și a schimbării obiceiurilor alimentare ale populației. Cu toate acestea, în ciuda progresului agricol modest din zona Mării Negre și a scăderii suprafeței cultivate din cauza reglementărilor pentru sustenabilitate, UE își va păstra cota pe piața globală a cerealelor.

Producția de cereale va încetini la nivel mondial odată cu scăderea nevoii de a asigura furaje, biocombustibili sau diferite materii pentru industrie, însă desfășurarea războiului din Ucraina, schimbările climatice și nevoia de a asigura securitatea lanțurilor de aprovizionare pot influența dinamica pieței mondiale de cereale în moduri imprevizibile pentru prognosticul dat în raport.

Politicile și reformele așteptate în următoarea perioadă, focalizate pe securitatea alimentară și sustenabilitate, schimbarea reglementărilor în materie de reeditare genetică dar și evoluția bolilor și dăunătorilor agricoli reprezintă numai câteva dintre provocările la care specialiștii și lucrătorii din industria agricolă mondială vor fi nevoiți să găsească răspuns în următoarea perioadă.



Surse text:

OECD/FAO (2023), OECD-FAO Agricultural Outlook 2023-2032, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/08801ab7-en

Balamatiuc, E., (2023), „Prognoză: UE va deveni cel mai mare producător de grâu din lume până în 2032”, https://agrobiznes.ro/stiri/uniunea-europeana-va-deveni-cel-mai-mare-producator-de-grau-din-lume-pana-in-2032

Sursă imagine:

Image by frimufilms on Freepik, https://www.freepik.com/free-photo/aerial-drone-view-nature-moldova_36701586.htm#query=romania%20agriculture&position=4&from_view=search&track=ais

 

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo