Comisia Europeană: fonduri pentru proiecte de cercetare pentru îmbunătățirea solurilor degradate

Comisia Europeană a aprobat luni, 25 septembrie 2023, un pachet de 90 de milioane de euro pentru a sprijini 17 proiecte de cercetare ca parte a misiunii UE de a îmbunătăți calitatea solului de la nivelul blocului comunitar.

Reunind participanți din peste 32 de țări, inclusiv România, dar și alături de parteneri din afara Uniunii, de mediul universitar, instituții de cercetare și structuri ale societății civile, proiectele urmăresc o gamă largă de obiective, de la îmbogățirea gamei de cunoștințe generale despre sănătatea solului, până la promovarea practicilor sustenabile în agricultură.

De asemenea, proiectele de cercetare promit crearea de instrumente și cadre comune pentru măsurarea diferiților indici relevanți în stabilirea sănătății solului, dar și stabilirea de proceduri pentru a reduce incidența activităților poluante, precum incinerarea sau depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor pe suprafața solului.

Misiunea UE „Un pact al solului pentru Europa”, lansată în 2021, are ca scop ameliorarea stării solurilor de la nivelul Uniunii, aproximativ 60-70% dintre acestea fiind degradate. Astfel, obiectivele de  refacere și menținere a sănătății solului, precum și protejarea biodiversității de la nivelul acestuia asigură producția de alimente sănătoase dar și reziliența în fața schimbărilor climatice.

Pe lângă această misiune, Comisia Europeană a lansat, în iulie, și o propunere de directivă conform căreia fiecare stat membru al al UE ar adopta, conform unor obiective generale, propriile măsuri de îmbunătățire a calității solului. Conform acestui proiect de lege, fermierii ar avea obligația indirectă de a respecta măsurile adoptate de statele unde își desfășoară activitatea.



Surse text:

Balamtiuc, 2023 – „CE: 90 de mln de euro pentru 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătăţii solurilor”, https://agrobiznes.ro/featured/ce-90-de-mln-de-euro-pentru-17-proiecte-noi-care-vizeaza-sprijinirea-sanatatii-solurilor

Comisia Europeană, 2023 – „Questions and Answers on a Directive on Soil Monitoring and Resilience”, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_23_3637

Sursă imagine:

Image by vecstock on FreePik,  https://www.freepik.com/free-ai-image/hand-farmer-planting-new-life-outdoors-generated-by-ai_41365583.htm#fromView=search&term=soil&page=1&position=1&track=ais_ai_generated

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo