Proiectul LEGUMINOSE: culturile mixte leguminoase-cereale, studiate cu sprijinul UE

Proiectul „LEGUMINOSE” (Legume-cereal Intercropping for Sustainable Agriculture Across Europe – eng. Cultivarea intercalată leguminoase-cereale pentru agricultura sustenabilă în Europa) promite promovarea creșterii concomitente a cerealelor și plantelor leguminoase, o practică aflată pe un trend ascendent după o perioadă îndelungată în care fermierii au preferat agricultura industrială. Susținut de Uniunea Europeană, proiectul are ca scop răspândirea cultivării intercalate printre fermierii europeni încă reticenți, oferind soluții bazate pe descoperiri științifice, viabile din punct de vedere economic și răspunzând exigențelor fermierilor.

Pentru că sănătatea solului este esențială pentru productivitatea agricolă, cultivarea cerealelor alături de leguminoase devine o alternativă tot mai viabilă, reducând nevoia de îngrășăminte chimice și de erbicide și scăzând incidența bolilor, a dăunătorilor dar și a buruienilor. LEGUMINOSE se desfășoară în 8 state europene (Spania, Italia, Polonia, Germania, Austria, Cehia, Belgia, Danemarca și Marea Britanie), în Pakistan și în Egipt și presupune derularea a 180 de laboratoare vii unde fermierii cresc plante în sistem de monocultură și mixt, folosind cele mai potrivite tehnici pentru zona lor.

Datele obținute vor fi folosite pentru a crea algoritmi de inteligență artificială care vor fi ulterior făcuți publici sub forma unui instrument online disponibil pentru fermieri. Astfel, introducând informații despre tipul de sol și climatul unde activează, fermierii vor primi recomandări despre cele mai potrivite combinații de culturi.



Sursă text: European Commission, 2024 – „With crops, two or more is better than one”, https://cordis.europa.eu/article/id/448444-with-crops-two-or-more-is-better-than-one

Sursă imagine: Image by vecstock on FreePik, https://www.freepik.com/free-ai-image/farm-worker-planting-new-life-greenhouse-generated-by-ai_42178683.htm#fromView=search&term=cultivate&track=ais_ai_generated&regularType=ai&page=1&position=0&uuid=91fc43e1-e8b1-4ed4-98d3-803ab5a4eec5

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo