Statul român decontează 50% din energia electrică folosită în irigații

Statul român va suporta jumătate din costurile energiei electrice folosite de fermieri în procesele de irigare. Decizia a fost anunțată în ședința de guvern din 8 februarie, în care premierul Marcel Ciolacu a anunțat și adoptarea condițiilor aferente Creditului Fermierului, alături de retragerea controversatului proiect european cu referire la pesticidele în agricultură. Decontarea cheltuielilor aferente consumului de electricitate în irigații modifică astfel alineatul (5) din articolul 81 al Normelor metodologice de aplicare a legii îmbunătățirilor funciare și acoperă facturile înregistrate în anul 2023.

Măsura este menită să diminueze impactul negativ al secetei de anul trecut asupra producătorilor și să limiteze consecințele acesteia în perioada următoare, sprijinind fermierii în continuarea activității printr-o pârghie de redresare economică utilă. În plus, fermierii pot accesa în continuare fondurile europene cuprinse în componenta DR-26 a Planului Strategic Național, „Înființarea sistemelor de irigații”, pregătindu-se pentru eventuale condiții de secetă în sezonul agricol următor.

Subvenționarea consumului de energie electrică vine, alături de celelalte măsuri de susținere a fermierilor, în contextul valului de proteste al fermierilor români, dar și europeni, în legătură cu lipsa de sprijin din partea autorităților în gestionarea problemelor din agricultură. Ședința de guvern din 8 februarie a adus și promisiuni de ameliorare a crizei forței de muncă în agricultură – premierul Ciolacu a promis extinderea învățământului dual de profil și stimularea cooperării dintre sectorul public și privat în sensul promovării agribusiness-ului românesc.



Sursă imagine: Photo by Lumin Osity on Unsplash

Sursă text: https://www.universulargesean.ro/guvernul-ofera-sprijin-pentru-achitarea-energiei-electrice-consumata-in-irigatii/

https://www.madr.ro/comunicare/8772-sprijin-pentru-achitarea-energiei-electrice-consumata-in-irigatii.html

 

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo