EU Rural Toolkit: platformă digitală de agregare a proiectelor europene pentru dezvoltare rurală

Comisia Europeană a lansat un ghid digital interactiv încropind toate oportunitățile de finanțare disponibile la nivelul UE în sectorul rural, un număr de 26 de posibilități incluzând inițiative din cadrul Politicii Agricole Comune, Fondurilor de Coeziune, programului Horizon Europe sau a Mecanismului de Recuperare și Reziliență. Platforma vine în sprijinul antreprenorilor rurali și al autorităților locale, care pot găsi cu mai mare ușurință soluțiile de finanțare de care au nevoie într-un mod simplu și eficient.

Noul instrument, disponibil în toate limbile Uniunii Europene, oferă opțiunea de a filtra programele disponibile în funcție de:

  • Tipul de beneficiar pentru care se cere asistență
  • Tipul de activitate de implementat (de exemplu, îmbunătățirea infrastructurii, abordarea unor aspecte sociale, îmbunătățirea economiei locale, îmbunătățirea gradului de reziliență climatică și sustenabilitate)
  • Tipul de susținere căutat: granturi, instrumente financiare (împrumuturi, girare) sau servicii tehnice de tipul serviciilor de consultanță, instruire, mentorat etc.

În funcție de aceste criterii, sunt afișate opțiunile relevante, cu fișe de informare imprimabile pentru fiecare, explicând relevanța programelor alese, detalii practice și date de contact. În plus, platforma oferă exemple și studii de caz reale în care finanțarea europeană s-a materializat în proiecte de dezvoltare rurală, totul sub forma unei hărți interactive unde sunt marcate poveștile de succes de până acum. Și România apare printre acestea, cu o afacere din domeniul jucăriilor de lemn co-finanțată de UE, dezvoltată la Bran, care acum exportă jucării peste hotare în întreaga lume, creând locuri de muncă în zonă.

Platforma online oferă și o secțiune de resurse, unde pot fi accesate diferite documente, rapoarte și manuale despre oportunitățile de finanțare UE, inclusiv despre cele legate de cultură, edicație, mediu și turism. Astfel, Comisia Europeană urmărește să crească gradul de reziliență, prosperitate și dezvoltare a zonelor rurale din UE, întrucât ele acoperă peste 80% din suprafața blocului comunitar și găzduiesc 30% din populație.



Sursă text: European Commission, 2024 – „Easier access to EU funding for rural areas thanks to EU Rural Toolkit”, Easier access to EU funding for rural areas thanks to EU Rural Toolkit

Sursă imagine: Image by FreePik, https://www.freepik.com/free-photo/close-up-girl-holding-tablet_9366570.htm#query=website%20agriculture&position=30&from_view=search&track=ais&uuid=9c5f39eb-9d32-444d-8fd3-22415d223e77

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo