Consumul de energie în agricultura sustenabilă

Agricultura sustenabilă și consumul de energie se află într-o strânsă legătură: agricultura depinde de energie în toate etapele de producție, de la irigare la transportul produselor. În același timp, producerea de energie poate fi afectată de practicile agricole, care se folosesc de resurse de teren și de apă. Cum poate fi consumul de energie din agricultură mai sustenabil?

  1. Agricultura de precizie: folosind noile tehnologii din domeniul prelucrării solului, irigațiilor și îngrășămintelor, fermierii reduc nevoia de a folosi substanțe chimice dăunătoare, astfel că se cheltuiesc resurse mai puține de energie la producția acestora.
  2. Folosirea rațională a fertilizatorilor bazați pe nitrogen: industria substanțelor chimice din agricultură folosește o cantitate mare de energie pentru a produce aceste fertilizatoare, care, folosite în exces, pot aduce probleme grave mediului înconjurător. De aceea, reglementări și recomandări echilibrate pot asigura utilizarea acestor substanțe în cantități optime, nemaifiind produse pe scară atât de largă.
  3. Energia regenerabilă: energia fotovoltaică, eoliană și biomasa pot alimenta o gamă extinsă de echipamente și utilaje agricole, făcând posibile procesele de producție care în prezent folosesc multă electricitate sau combustibili fosili. Aceste soluții reduc și costurile suportate de fermieri, și contribuie la un grad mai înalt de securitate energetică globală.
  4. Biogazul: gunoiul din ferme poate fi transformat într-o sursă regenerabilă de energie, rezolvând atât problema gestionării deșeurilor cât și reducerea emisiilor de metan din ferme. În plus, resturile pot fi folosite ca îngrășământ organic.

Guvernele și instituțiile internaționale joacă un rol-cheie în promovarea sustenabilității consumului de energie în agricultură. Reglementările care susțin adoptarea noilor tehnologii în ferme și suportul financiar stimulează răspândirea soluțiilor tip IoT (Internetul Obiectelor), inteligență artificială și mașinării autonome, care cresc eficiența în producție. Aceste soluții pot deveni astfel răspunsul la multele provocări ale acestui secol, amenințat de încălzirea globală și schimbările climatice dar și de un grad înalt de instabilitate geopolitică.



Sursă text: Frazer, 2024 – „Navigating the Sustainable Agriculture and Energy Nexus”, https://www.arcweb.com/blog/navigating-sustainable-agriculture-energy-nexus

Sursă imagine: Image by FreePik, https://www.freepik.com/free-photo/view-bioengineering-advance-with-human-hands_57314140.htm#fromView=search&page=1&position=20&uuid=6513b79f-7e28-430a-b969-9f8833eaef7e

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo