DOUĂ NOI PARTENERIATE PENTRU AGRICULTURĂ LA NIVELUL UE

Comisia Europeană, alături de statele memebre și țările asociate înfinnțează două parteneriate de cercetare și inovare în arii-cheie pentru agricultura europană: agroecologia și domeniul sanitar-veterinar, esențiale pentru promovarea sustenabilității în lanțul agroalimentar. Astfel Parteneriatul European pentru Agroecologie și Parteneriatul European Sanitar-Veterinar și pentru Bunăstarea Animalelor fac parte din Horizon European, inițiativa de cercetare și inovare europeană în parteneriat apropiat cu organimsle Comisiei Europene.

Rolul acestor două parteneriate este de a stimula, prin fonduri însumând peste 600 de milioane de euro, crearea și modernizarea de organizații, institute de cercetare, laboratoare, universități și alte organisme publice și private care să propună soluții inovatoare problemelor curente.

Parteneriatul pentru agroecologie este menit să ghideze fermierii și alți actori din domeniul agricol în tranziția către agricultura sustenabilă, oferind cunoștințe și instrumente aflate în deplină concordanță cu Pactul Verde European. Va fi creată o rețea de laboratoare și alte elemente de infrastructură de cercetare prin care să fie accelerată adopția agroecologiei în UE, oferind posibilitatea de schimb de cunoștințe, tehnici de implementat la nivelul fermelor și foruri de discuție între știință și politica de mediu.

Similar, parteneriatul sanitar-veterinar urmărește crearea infrastructurii de cercetare și inovare necesare prevenirii și gestionării bolilor infecțioase ale animalelor, stabilind metodologii de diagnoză și vaccinuri eficiente cu impact scăzut asupra calității vieții animalelor.



Sursă text: European Commission, 2024 – „€600 million to support research and innovation on agroecology and animal health and welfare”, https://agriculture.ec.europa.eu/news/eu600-million-support-research-and-innovation-agroecology-and-animal-health-and-welfare-2024-02-28_en

Sursă imagine: Image by jcomp on FreePik, https://www.freepik.com/free-photo/environmental-conservation-garden-children_5219379.htm#fromView=search&page=1&position=0&uuid=b6a63eaf-4a54-4b20-8d08-dbecce247e42

 

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo