Digitalizarea în agricultură

Folosind noile tehnologii în agricultură, fermierii beneficiază de informații în timp real despre starea culturilor, compoziția solului sau schimbările vremii, putând astfel ajusta în timp util orice deviații cu efecte negative asupra plantelor. De aceea, soluțiile agricole bazate pe senzori, drone, imagini din satelit și Internetul Obiectelor contribuie la optimizarea randamentului agricol și transformarea agricultuyrii într-o activitate cu un înalt grad de precizie.

Nevoia de a crește cantitatea și calitatea recoltelor în limitele reglementărilor de protecție a mediului, precum și susținerea modernizării și digitalizării agricole prin fonduri naționale și supranaționale reprezintă motivele principale pentru care piața agriculturii digitale va continua să urmeze un trend ascendent în următorii 10 ani. Mai precis, segmentul echipamentelor hardware va crește cu câte 10% în fiecare an al perioadei prospectate, tot mai multe ferme adoptând drone, senzori și utilaje cu un grad tot mai sporit de automatizare. Fermierii se așteaptă la echipamente durabile, rezistente, care să se poată adapta condi9țiilor dificile din teren și să măsoare cu un grad înalt de acuratețe diferiți parametri legați de sănătatea solului, starea plantelor sau diferiți factori de mediu.

În contextul digitalizării agriculturii, segmentul agri-e-commerce va cunoaște o expansiune semnificativă – multe dintre achizițiile necesare activităților agricole, de la semințe și îngrășăminte, până la echipamente și utilaje agricole, se vor finaliza prin intermediul platformelor online, unde fermierii vor putea accesa toate informațiile de care au nevoie pentru decizii informate. De asemenea, internetul va deveni un punct de contact important între agricultori și ceilalți stakeholderi din domeniu, crescând gradul de transparență și eficiență al tranzacțiilor și schimburilor de informații.

Până în 2032, piața agriculturii digitale europene este prognozată să depășească 16 milioane de dolari americani ca valoare, datorită concentrării asupra tehnicilor moderne de cultivare și sustenabilității în agricultură. Diferitele inițiative guvernmanetale din zonă promovează adoptarea dispozitivelor inteligente, a soluțiilor de analiză a datelor și a inteligenței artificiale, oferind soluții financiare pentru a populariza agricultura de precizie.



Global Market Insights, 2024 – „Digital Agriculture Market to reach USD 57 Billion by 2032, Says Global Market Insights inc.”, https://www.globenewswire.com/news-release/2024/03/06/2841277/0/en/Digital-Agriculture-Market-to-reach-USD-57-Billion-by-2032-Says-Global-Market-Insights-inc.html

Image by FreePik, https://www.freepik.com/free-photo/close-up-man-using-tablet-field_5132525.htm#fromView=search&page=1&position=0&uuid=eda664e7-280e-4489-bdbc-bdd54081da3c

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo