Energia din surse regenerabile, componentă cheie în agricultură

Agricultura se bazează pe diferite surse de energie pentru a pune în funcțiune echipamentele, a asigura temperatura corespunzătoare în interiorul dependințelor dar și pentru alimentarea pompelor de apă și a diferitelor utilaje. În acest sens, sursele de energie alternativă devin tot mai populare, atât în rândul producătorilor de echipamente cât și printre fermieri, asigurând un grad înalt de productivitate agricolă în modalități cât mai puțin poluante.

Fie că este vorba de utilizarea etanolului rezultat din prelucrarea porumbului, a biomasei sau a energiei eoliene și solare, agricultura integrează acum modalități diverse de alimentare a mașinăriilor implicate în întregul proces de producție. În cazul centralelor eoliene și al panourilor solare, ele pot fi integrate în câmpurile deja cultivate și oferă un randament crescut oriunde sunt integrate – un studiu al prestigioasei instituții Penn State University a evidențiat faptul că energia fotovoltaică este una dintre cele mai populare surse de energie regenerabilă în agricultură, fiind mult mai accesibilă decât celelalte.

În special pentru fermele aflate în zone rurale mai izolate,sursele de energie regenerabilă reprezintă adevărate oportunități de reducere a costurilor și de îmbunătățire a calității și cantității culturilor. De asemenea, odată cu adoptarea de reglementări tot mai stringente în legătură cu protecția mediului înconjurător, utilizarea energiei din surse regenerabile va deveni o opțiune viabilă pentru toți fermierii.



Sursă text: Agroprofessionals, 2023 – „Renewable energy has become a key component of agriculture”, https://www.thefencepost.com/news/renewable-energy-has-become-a-key-component-of-agriculture/

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo