Sectorul agricol înregistrează transformări tehnologice semnificative odată cu integrarea de către fermieri și producători a inteligenței artificiale în operațiunile agroalimentare. Pătrunderea agriculturii în era digitală schimbă percepțiile asupra inteligenței artificiale, de la noutate la necesitate.
Pentru a-și păstra competitivitatea pe piață, fermierii se îndreaptă, încet dar sigur, către noile tehnologii. Multe dintre marile companii din domeniu le folosesc deja în more recurent în activitate.
Odată ce inteligența artificială devine tot mai accesibilă și tot mai răspândită în sectorul agroalimentar, fermierii vor fi nevoiți să o adopte în procesul de producție. Nu este însă vorba numai de nevoia de a-și păstra competitivitatea, cât și de a întruni nevoile și așteptările clienților, din partea cărora cererea este tot mai mare.
Digitalizarea și automatizarea cresc eficiența în ferme
De la semănătorile de precizie, la monitorizarea evoluției culturilor și gestionarea bolilor și dăunătorilor, noile tehnologii deja contestă practicile agricole tradiționale. Spre exemplu, folosirea algoritmilor de învățare automată pentru analiza datelor cu privire la productivitate sau la gestionarea pierderilor devine tot mai populară pentru procesatorii din industria alimentarăcare își pot ajusta strategia de producție în funcție de evoluția afacerii.
Inteligența artificială în ferme ar putea conduce la o adevărată revoluție a întregului fenomen agricol, optimizând procesele de semănare, îngrijire și recoltare a plantelor pentru a maximiza productivitatea și a reduce pierderile. Popularitatea tot mai crescută a dronelor agricole, interesul crescând pentru agregarea și analiza datelor dar și apariția modelelor de analiză prospectivă anunță deja introducerea inteligenței artificiale în activitățile agricole, nu numai pentru a îmbunătăți recoltele, ci și pentru a eficientiza modul în care sunt folosite resursele.
Prin inteligența artificială, agricultura de precizie poate fi optimizată suplimentar, economisind resursele de apă, îngrășăminte și pesticide, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.
Provocările noilor tehnologii în ferme
Bineînțeles că există și o serie de provocări și obstacole pe care atât specialiștii, cât și fermierii trebuie să le depășească. Un prim aspect este așa-numitul clivaj digital, adică diferența de dezvoltare dintre micile ferme și fermele industrializate din punct de vedere al capacității de digitalizare, rezultat al diferențelor de venit și acces la resurse. În plus, tranziția către digitalizare presupune, pe lângă o investiție consistentă, și acumularea rapidă de cunoștințe pentru a putea înțelege și interacționa cu noile tehnologii și inteligența artificială.
De asemenea, un rol important îl vor avea și specialiștii în securitate cibernetică, care vor dezvolta soluții reziliente pentru asigurarea integrității datelor, a securității informațiilor dar și a lanțurilor de aprovizionare.
Pentru a profita de avantajele inteligenței artificiale și ale noilor tehnologii în agricultură, atât oamenii de știință, cât și legislatorii și fermierii trebuie să colaboreze pentru a facilita adoptarea inteligenței artificiale, căutând totodată cele mai potrivite mijloace pentru a aborda provocările întâlnite.