Un raport recent al Organizației Meteorologice Mondiale evidențiază că schimbările climatice au un impact tot mai semnificativ asupra oamenilor și a activităților acestora, mai ales în agricultură. Pierderile economice rezultate de pe urma inundațiilor, valurilor de secetă sau a cicloanelor tropicale au crescut, depășind multe dintre recordurile stabilite înainte de 2023, afectând profitabilitatea agricolă și, implicit, și securitatea alimentară la nivel global.
Astfel, ținând cont de consecințele multiple ale schimbărilor climatice asupra agriculturii, specialiștii recomandă o abordare holistică, în care să fie incluși toți cei implicați în activitatea sectorului, de la fermieri, la consumatori, autorității, organizații non-guvernamentale și instituții de învățământ sau de cercetare.
Un prim pas pentru a asigura o mai bună gestionare a impactului schimbărilor climatice asupra producției agricole este răspândirea informațiilor despre noile tehnologii și soluții pentru eficientizarea operațiunilor. De la modelele predictive create de inteligența artificială pentru a stabili probabilitatea dezastrelor naturale, la răspândirea soiurilor de cereale rezistente la schimbările climatice și la popularizarea practicilor agriculturii regenerative, efectele secetei și ale inundațiilor pot fi gestionate cu mai multă ușurință, fermierii putând apela chiar și la opțiunea cultivării în sistem vertical sau hidroponic.
Având în vedere rapiditatea cu care astfel de noi soluții sunt create, o soluție pentru a ține evidența acestora și a le putea prezenta agricultorilor întreaga paletă de opțiuni este crearea unei baze de date fie de către autoritățile guvernamentale din domeniul agriculturii sau al mediului sau de către cei de la care emană invențiile.
Pe lângă informații, pot fi oferite și diferite stimulente pentru a adopta soluțiile prezentate, cele mai eficiente fiind cele financiare, mai ales că multe dintre ele au costuri inițiale înalte. De asemenea, este importantă și antrenarea tinerilor fermieri în acest proces, care nu doar că sunt mai deschiși la introducerea noilor tehnologii în activitate, dar sunt și mai atrași către agricultură (un domeniu nu foarte frecventat de forța de muncă tânără) datorită acestora.
Un al doilea pas pentru a asigura buna gestionare a impactului dezastrelor naturale asupra agriculturii este reprezentat de alocarea de investiții semnificative sectorului de cercetare și dezvoltare. Astfel, pot fi produse diferite studii și noi soluții inovatoare pentru mitigarea impactului dezastrelor naturale cauzate de schimbările climatice asupra agriculturii și a securității alimentare. Fondurile pot proveni atât de la guverne și instituții politice, cât și din partea sectorului privat, susținând astfel dezvoltarea unui număr tot mai mare de opțiuni avansate.
Al treilea pas, strâns legat de ceilalți doi, este acela de a aduna cât mai multe date și informații înainte, în timpul și după trecerea fenomenelor meteorologice extreme – atât pentru a crea modele predictive prin inteligența artificială, cât și pentru a servi drept baza unor studii prospective. Antrenând algoritmii pentru a calcula probabilitatea incidenței unui dezastru natural dar și posibilele daune, tehnologiile pot evolua până în punctul de a oferi soluții și recomandări în timp real pentru a micșora pierderile.
În general, adaptarea agriculturii la noile condiții impuse de schimbările climatice are la bază nevoia de a coordona eforturile tuturor celor implicați în buna funcționare a proceselor de producție, prelucrare, distribuție și consum a materiilor rezultate din activitățile întreprinderilor agricole. Este imperios necesar ca toate acestea să fie corelate cu obiectivele de sustenabilitate și de protejare a mediului înconjurător, crescând productivitatea terenurilor fără a impacta negativ biosfera, asigurând totodată securitatea alimentară a umanității.
Sursă text: https://www.globalissues.org/news/2024/04/10/36439
Sursă imagine: https://www.freepik.com/free-photo/crop-hands-pressing-ground-around-srig_2360121.htm#fromView=search&page=1&position=10&uuid=78eb2e4e-afda-45c5-9229-b9f3c4c48832