Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land

Deși încă în pandemie, lucrurile încep să se miște, afacerile agricole se dezvoltă și se extind, cum este și cazul Dicor Land. Compania gălățeană, care distribuie Maschio Gaspardo, Lemken, Irtec, Olimac și Madara, a inaugurat recent cea de-a doua filială a sa, la Podu Iloaiei, Iași.

Noul punct de lucru va asigura echipamente, utilaje, piese de schimb, service și consultanță pentru fermierii din județele Iași, Botoșani, Neamț, Vaslui, Suceava și Bacău. La eveniment au fost prezenți peste 350 de fermieri, cadre didactice și zeci de studenți de la Facultatea de Agricultură Iași, care au fost invitați să viziteze parcul de peste 4.000 mp în care erau expuse 40 de mașini și utilaje Maschio
Gaspardo, Lemken, Irtec, Olimac și Madara, cu echipamente de prelucrarea solului, tratarea culturilor, irigații, recoltarea porumbului și a florii-soarelui, prese de balotat.

Ei au primit informații și detalii tehnice despre aceste utilaje de la specialiștii de produs ai Dicor Land, completați în mod didactic și aplicat de către conf. dr. Denis Țopa – Decan al Facultății de Agricultură Iași, și prof. dr. Gavril Ștefan – Director al Departamentului pentru relații cu mediul economic din cadrul aceleiași unități de învățământ superior.

Tehnologia no till, soluția anti-secetă în Franța

Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land - Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land - DicorlandInvitat special al evenimentului a fost Sarah Singla, fermier din Franța, care a prezentat avantajele tehnologiei no till (fără prelucrarea terenului înainte de semănat), în tandem cu culturi de acoperire.
Această tehnologie se pare că are real succes în mai multe ferme din Franța, unde precipitațiile anuale sunt, în medie, de 800 mm. În Moldova noastră, unde a avut loc prezentarea, acestea sunt, în medie, de 500 mm pe an.
Sarah Singla a demonstrat fermierilor români, cu detalii și argumente tehnice și agronomice, de ce, în condițiile actualelor schimbări climatice, tehnologia no till, de semănat fără prelucrarea terenului, ar fi o opțiune validată de rezultatele obținute în ferma sa din Franța.
În tabel sunt prezentate niște calcule prezentate de Sarah Singla, privind avantajele tehnologiei no till, la o fermă de 1.000 ha.Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land - Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land - Dicorland

Sara Singla a arătat că, astfel, datorită tehnologiei no till, la 1.000 ha teren cultivat se pot obține economii de până la 325.000 de euro, adică de 1,625 milioane lei, față de tehnologia tradițională de prelucrare a solului, cu arătură și discuit. Dar sunt absolut necesare culturile de acoperire și tratamentele aplicate culturilor. Doamna fermier a adus o serie de alte argumente în favoarea tehnologiei no till, cum ar fi stoparea sau reducerea semnificativă a eroziunii solului, reducerea la maximum a pierderii de humus, precum și reducerea temperaturii solului vara, concomitent cu scăderea pierderii de apă din sol. Iar toate acestea se traduc în plus de recoltă, reducerea numărului de operațiuni și uzură a utilajelor, precum și a costurilor cu forța de muncă.

No till nu e pentru oricine

Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land - Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land - DicorlandDar există un mare „dacă”. Tehnologia no till este viabilă doar dacă se utilizează culturi de acoperire (mazăre, linte etc.), semănate imediat după recoltarea păioaselor sau a porumbului, iar următoarea cultură se seamănă direct în aceste culturi de acoperire.
Fermierii prezenți la evenimentul Dicor Land păreau relativ entuziasmați de această tehnologie, dar unii au observat că, dacă în Franța media anuală a precipitațiilor este de 800 mm, în Moldova noastră abia depășește 500 mm. Iar asta în anii buni.

Revenirea cu picioarele pe pământul românesc au efectuat-o “controlorii de zbor” ai agriculturii ieșene de la Facultatea de Agricultură Iași, dr. Denis Țopa și prof. dr. Gavril Ștefan. Primul a precizat că la ferma didactică din Ezăreni a facultății s-a testat ani la rând tehnologia conservativă no till, iar rezultatele sunt încurajatoare, mai ales din perspectiva stopării eroziunii solului.Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land - Fermierii din Moldova au o nouă filială Dicor Land - Dicorland

Denis Țopa a menționat că această tehologie necesită o perioadă de tranziție, iar producțiile pot fi mai mici în primii ani. La rândul său, prof. dr. Gavril Ștefan a precizat că tehnologia no till nu este chiar pentru oricine și are sorți de izbândă în fermele mari. El a povestit că a vizitat, timp de 7 ani, un fermier care a dorit să aplice tehnologia no till în ferma sa, dar, dezamăgit de recoltele mici, a revenit la sistemul tradițional de cultivare. „Dacă nu ați făcut o mare prostie în ultimii 7 ani, apucați-vă de no till. Să ne înțelegem: această tehnologie și-a dovedit eficiența, dar numai în tandem cu culturile de acoperire și doar cu hibrizi rezistenți la secetă. În România va mai dura câțiva ani”, le-a spus Gavril Ștefan fermierilor prezenți. În finalul evenimentului, Dicor Land a organizat o tombolă prin care a oferit 3 vouchere de câte 500 de euro constând în piese de schimb, iar oaspeții s-au delectat cu bucate și băuturi alese și cu cântece de voie bună interpretate de Andreea Lupu, studentă la Facultatea de Agricultură Iași.

Articol scris de Arpad Dobre în Profitul Agricol nr. 23 / 2021

 

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo