Comisia Europeană: Sprijinul financiar pentru fermierii din zonele afectate de constrângeri naturale, vital

Un studiu recent derulat de Comisia Europeană evidențiază că susținerea financiară a fermelor din zonele afectate de constrângeri naturale (eng. ANC – areas with natural constraints) este crucială pentru menținerea habitatelor și asigurarea producției agricole pentru comunitățile stabilite acolo. Definite drept zone unde activitățile agricole întâmpină dificultăți din cauza condițiilor nefavorabile de mediu (altitudine, înclinație, nivelul scăzut de umiditate, terenul pietros etc.), ele acoperă aproximativ 59% din suprafața agricolă utilizată la nivelul Uniunii Europene.

De aceea a fost deja alocată, prin Politica Agricolă Comună, pentru perioada 2023-2027, suma de 18,7 miliarde de euro în 23 de planuri strategice, acoperind 47 milioane de hectare de teren. Cu alte cuvinte, aceste fonduri reprezintă 17% din bugetul total revenit dezvoltării rurale și 6% din totalul finanțelor disponibile prin Politica Agricolă Comună.

Chiar dacă randamentul economic al fermelor din zonele afectate de constrângeri agricole este mai mic, activitatea lor contribuie la fertilizarea solului, la scăderea gradului de eroziune și la conservarea biodiversității, prin cultivarea plantelor având conținut proteic mai mare, consumatoare de puține îngrășăminte și pesticide. În plus, zonele afectate de constrângeri naturale coincid adesea cu zonele de habitat protejate sub Directiva Habitatelor, agricultura contribuind la echilibrul acestora.

Susținerea financiară a fermierilor din aceste arii este, astfel, argumentată și din perspectivă ecologică, la care se adaugă argumente de ordin cultural, precum păstrarea tradițiilor agricole din zonele respective dar și asigurarea hranei în comunitățile marginalizate.

Conform aceluiași studiu, statul cu cele mai puține zone afectate de constrângeri agricole este Danemarca (mai puțin de 15%), la polul opus aflându-se Finlanda, Malta, Letonia, Luxemburg și Spania (mai mult de 15%). În România, zonele afectate de constrângeri agricole însumează aproximativ 50% din totalul ariilor cultivate, dintre care 15% în zona montană, 40% în afara zonei montane și aproximativ 5% în condiții specifice.


Surse text:

Comisia Europeană, 2023 – „Areas with natural constraints. Overview and socio-economic and environmental features of farming in ANC areas based on FADN data”, https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2023-07/analytical-brief-1-anc-brief_en.pdf

Directoratul General pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, 2023 – „CAP support crucial to maintain farming in areas with natural constraints, shows latest study”, https://agriculture.ec.europa.eu/news/cap-support-crucial-maintain-farming-areas-natural-constraints-shows-latest-study-2023-07-19_en

Sursă imagine:

https://www.freepik.com/free-vector/tranquil-meadow-green-trees-mountain-range-sunsetgenerated-by-ai_42650110.htm

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo