Industria agricolă din Sud-Estul Europei: România, cea mai mare producție agricolă și cele mai multe companii performante

Raportul companiei de cercetare SeeNext referitor la industria agricolă din Sud-Estul Europei plasează România pe primele locuri în ceea ce ține de totalul veniturilor operaționale, având cea mai mare producție agricolă și cele mai multe companii agribusiness cu performanțe înalte din regiune.

Analizând intervalul 2019-2021, raportul evidențiază creșteri spectaculoase în industria agriculturii românești, care a înregistrat o creștere a profitului net de 8 ori mai mare în 2021 față de 2020, până la suma de 452,9 milioane de euro.

Sud-Estul țării și Muntenia de Sud sunt regiunile cu ponderile cele mai mari în materie de  venituri operaționale, obținând creșteri de 54%, respectiv 55% față de anul 2020. Tot ele dețin și cea mai mare pondere de lucrători în agricultură, în Sud-Est activând 28% din totalul de agricultori români, iar în Muntenia de Sud, 27%.

În legătură cu importurile de cereale din Ucraina, România a înregistrat cea mai mare creștere, pornind de la 48,2% (în cazul grâului), și până la 80,6% (în cazul rapiței) comparativ cu procentele neglijabile (sub 2%) din 2020.

Țara noastră ocupă locul al treilea, după Bulgaria și Serbia, la profitabilitatea pe hectar de teren arabil, și prezintă o rată de 62% a rentabilității investițiilor agricole, a doua din regiune, întrecută numai de rata de 78% a Bulgariei. Procentajul profitului net (13,8%) plasează România pe locul al treilea în regiune, după Bulgaria (23,2%) și Republica Moldova (17,6%), dar întrecând Serbia (6,5%).

Pentru 2022, exporturile de grâu au scăzut cu 17,7%, iar cele de porumb, cu 19,6%, floarea-soarelui și rapița înregistrând, însă, creșteri de 0,5%, respectiv 3,8%.

În urma protestelor fermierilor din regiunea sud-estică a Europei, Comisia Europeană a stabilit un pachet de măsuri pentru a amortiza efectul cerealelor ucrainene pe piața locală, interzicând, până în septembrie 2023, importurile ucrainene de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia, oferind, de asemenea, un total de 100 de milioane de euro pentru a susține fermierii afectați din aceste state.



SURSE TEXT:

SeeNext, 2023 – „Region’s granaries weathering storms. Agriculture industry in Southeast Europe Report”,https://seenext.org/wp-content/uploads/2023/06/SeeNext_Report_Agriculture_2023.pdf

Ziarul Unirea, 2023 – „Producția agricolă a României o depășește pe cea a celorlalți trei colegi din regiune, Bulgaria, Moldova și Serbia. Țara noastră reprezintă cea mai mare piață din punct de vedere al veniturilor operaționale”, https://ziarulunirea.ro/productia-agricola-a-romaniei-o-depaseste-pe-cea-a-celorlalti-trei-colegi-din-regiune-bulgaria-moldova-si-serbia-tara-noastra-reprezinta-cea-mai-mare-piata-din-punct-de-vedere-al-veniturilor-operat-840114/

SURSA IMAGINE: Image by vecstock on FreePik, https://www.freepik.com/free-ai-image/golden-combine-harvesters-work-wheat-fields-cutting-generated-by-ai_40998020.htm#fromView=search&term=agriculture+industry&page=1&position=8

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo