Sectorul agricol mondial, în creștere: cele mai dinamice piețe

Cu o creștere estimată de aproximativ 9,1% pe an până în 2027, sectorul agricol mondial va continua  să se extindă în următorii ani, creșterea populației globale influențând cererea pentru materii prime și produse agroalimentare. Dinamica piețelor din acest sector va fi influențată de acest lucru, dar și de reglementările pentru protecția mediului, promovarea sustenabilității dar și dezvoltarea noilor tehnologii.

Înregistrând o creștere anuală de 3,2% până în 2027, segmentul solurilor de ghiveci premium se va dezvolta în perioada următoare, ca rezultat al tendinței producătorilor agricoli de a cultiva plante în medii controlate unde caracteristicile solului trebuie să asigure cantitatea optimă de apă, nutrienți și oxigen. Fermierii pot astfel prelungi sezonul de creștere a plantelor și le pot proteja de factorii externi, calitatea solului fiind un factor crucial în acest sens.

Mai apoi, piața culturilor modificate genetic este prognozată a înregistra aproximativ 5,9% creștere anuală, producătorii investind în aceste soiuri datorită diferitelor avantaje pe care le prezintă în urma modificărilor genetice: rezistența la boli și dăunători, toleranța la efectele adverse ale erbicidelor, rezistența la secetă etc.  În legătură cu acest aspect, și piața mondială a semințelor se va bucura, de asemenea, de o creștere semnificativă de 6,6% în următorii 4 ani.

Serele, pepinierele și industria florilor vor înregistra o creștere anuală de 9,5% până în 2027, mai ales pe fondul răspândirii practicilor agriculturii verticale, dar și a tendinței fermierilor de a cultiva plante în medii controlate, unde plantele pot crește pentru perioade mai lungi de timp, condițiile de mediu fiind controlate atent. Similar, agricultura de precizie și agricultura organică vor câștiga teren, înregistrând creșteri anuale de 14,7%, respectiv 11,3%, datorită accentului plasat pe sustenabilitate, durabilitate și protecția mediului înconjurător prin practicarea unei agriculturi minim invazive dar cât mai productive și eficiente din punct de vedere al productivității și folosirii resurselor.

De altfel, și piața biofertilizanților va crește tot pe fondul acelorași factori, atât fermierii, cât și consumatorii aflându-se în căutarea de soluții sigure și eficiente pentru a îmbunătăți productivitatea culturilor fără a afecta mediul înconjurător. Tot din acest motiv și piața plantelor modificate genetic se va afla în creștere, producătorii dezvoltând soiuri cu un grad de rezistență mai mare la boli și dăunători, iar soluțiile microbiologiei agricole vor deveni tot mai populare în acest sens, o creștere anuală estimată de 15% evidențiind interesul fermierilor pentru soluțiile moderne, sustenabile.

 



Sursa text:

The Business Research Company, 2023 – „Agriculture Industry’s Top Trending Markets”, https://www.prnewswire.com/news-releases/agriculture-industrys-top-trending-markets–by-the-business-research-company-301915681.html

Sursa imagine:

Image by veckstock on FreePik, https://www.freepik.com/free-ai-image/fresh-organic-vegetables-grown-indoors-hydroponics-generated-by-ai_42649480.htm#fromView=search&term=agriculture+technology&page=1&position=1

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo