Industria mașinăriilor agricole europene, în expansiune: inovațiile tehnologice și susținerea autorităților, cruciale pentru viitor

Ramura mașinăriilor agricole se află în continuare pe un trend ascendent în Europa, menținându-și, pentru al treilea an, poziția de top printre ramurile cele mai expansive din industria mașini-unelte. Acestea sunt concluziile la care a ajuns VDMA, Asociația Industriei Ingineriei Mecanizate din Germania, reunind peste 3600 de producători germani și europeni de utilaje agricole.

Situația internațională a materiilor prime, tensionată de mult timp, a fost simțitor îmbunătățită în primăvară, astfel că stocurile de mașinării ale producătorilor s-au înmulțit, iar piețele relevante de utilaje și echipamente agricole se bucură de un înalt nivel de lichidități, investiții semnificative și inovații în agricultură, atât din partea companiilor cât și a fermierilor.

Din cauza schimbărilor climatice, dar și a scăderii semnificative a suprafeței disponibile pentru arat, fermierii trebuie să continue să obțină recolte îndestulătoare pentru o populație aflată în continuă creștere pe terenuri tot mai restrânse – de aceea, rolul utilajelor agricole inovatoare, bazate pe noile tehnologii, devine tot mai important în procesul de producție.

Soluțiile digitale, combustibilii alternativi și alte soluții promovând sustenabilitatea în sectorul agricol sunt bine privite de către producătorii din industrie, care se pregătesc pentru introducerea unui grad tot mai mare de automatizare în agricultură, ajungând, în viitorul nu foarte îndepărtat, la mașini complet autonome.

Eficientizarea consumului de combustibil reprezintă o temă de interes major pentru sectorul industrial agricolă, care se așteaptă la susținere din partea autorităților în implementarea unei strategii pentru promovarea folosirii combustibililor ecologici sau sintetici. Având în vedere faptul că motorul cu ardere internă este indispensabil pentru operarea vehiculelor agricole, alimentarea și funcționarea acestuia ar trebui să fie ajustată conform normelor de mediu, folosind combustibili neutri din punct de vedere climatic. Utilizarea uleiului vegetal hidrogenat sau adoptarea motoarelor electrice reprezintă câteva soluții imediat disponibile, însă necesitatea unei politici bine definite în acest sens este stringentă, mai ales ținând cont de prevederile din Pactul Verde.



Sursă text: Agritechnica, 2023 – „Europe’s agricultural machinery manufacturers come to Hannover with record results”, https://www.agritechnica.com/en/press/latest-news?detail%2Fagritechnica2015%2F10%2F2%2F8714=&cHash=be78a915995801e9e8fcdf27a9d9620d#!/news/europes-agricultural-machinery-manufacturers-come-to-hannover-with-record-results

Sursă imagine: Photo by Tomas Hertogh on Unsplash

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo