Agricultura sustenabilă în România, concluziile primului raport autohton

Agricultura sustenabilă constituie un pilon-cheie în îndeplinirea obiectivelor globale privind gestionarea și adaptarea la schimbările climatice, astfel că toate cele 17 obiective de dezvoltare durabilă stabilite la nivelul ONU pot fi asociate cu diferite practici ale acestui tip de agricultură. Ea contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, protejând biodiversitatea și contribuind la conservarea resurselor naturale prin intermediul noilor tehnologii agricole.

În România, condițiile climatice imprevizibile, schimbarea regimului de distribuție a precipitațiilor, precum și fluctuațiile de temperatură determină tot mai mulți fermieri să treacă la sistemul de cultivare sustenabilă, raportul Social Innovation Solutions evidențiind faptul că producția agricolă relativ stabilă, impactul minim al agriculturii sustenabile asupra mediului dar și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră motivează fermierii să implementeze schimbări semnificative în ferme.

Raportul evidențiază că, în țara noastră, agricultura sustenabilă este, cu predominanță, apanajul fermelor de dimensiuni medii și mari, care folosesc multe utilaje și forță de muncă numeroasă pentru a le opera, urmărind în principal eficientizarea costurilor. Cele mai la îndemână practici întâlnite în rândul acestora sunt reducerea consumului de fertilizatori chimici și adoptarea practicilor minim invazive asupra solului (no-till, minimum till, strip till). Alte măsuri de adaptare la agricultura sustenabilă includ gestionarea rațională a resurselor de apă, investirea în echipamente de precizie, monitorizarea prin satelit și alegerea de soiuri cu rezistență crescută la condiții meteorologice schimbătoare.

Cu toate acestea, fermierii români se confruntă cu o serie de alte provocări în creșterea gradului de sustenabilitate a agriculturii, precum scăderea disponibilității forței de muncă în mediul rural, lipsa de informații pertinente, nevoia de instruire, necesitatea de a produce mai multă materie primă pentru piața bioenergetică dar și adaptarea practicilor agricole la exigențele sustenabilității în contextul condițiilor meteorologice imprevizibile.

Raportul oferă câteva direcții strategice pentru a răspunde acestor provocări: tehnologizarea și optimizarea proceselor în agricultură, gestionarea eficientă a resurselor de apă și a aportului nutritiv, educarea populației în materie de sustenabilitate agricolă, promovarea cooperării internaționale în domeniu și împărtășirea de bune practici în acest sens. Deși adoptarea modelului sustenabil se află încă la început în țara noastră, fermierii intervievați cu ocazia acestui studiu au evidențiat că productivitatea culturilor a crescut semnificativ, gradul de păstrare a apei în sol a crescut iar cheltuielile de producție au scăzut în timp ce impactul asupra mediului înconjurător a fost cu mult diminuat.

În condițiile în care cererea pentru produse agroalimentare va crește odată cu populația iar reglementările de protecție a mediului vor deveni tot mai stringente din cauza exacerbării schimbărilor climatice, agricultura sustenabilă va deveni o alternativă tot mai atractivă pentru fermierii din întreaga lume, inclusiv din țara noastră, unde potențialul agricol este unul semnificativ.



Sursă text: Social Innovation Solutions, 2023 – „Agricultura sustenabilă în România: abordări și direcții pentru viitor”, https://www.futures-solutions.eu/trend-reports/sustainable-agriculture?fbclid=IwAR3ylpfzk0GqSQ1h9GCVxN3dMIhz4-K7vtiKjWcmigCPTDj0ROwMnDbviBM

Sursă imagine: Image By vecstock on FreePik, https://www.freepik.com/free-ai-image/new-life-begins-with-one-person-care-generated-by-ai_47198623.htm#fromView=search&term=sustainable&page=1&position=7&track=ais_ai_generated&regularType=ai

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo