Viitorul agriculturii de precizie: Inteligența Agricolă

Agricultura de precizie reprezintă o soluție transformativă la provocările schimbărilor climatice și creșterii populației globale, permițându-le fermierilor să își îmbogățească semnificativ recoltele, optimizându-și totodată consumul de resurse și reducând impactul activităților asupra mediului înconjurător. Viitorul agriculturii de precizie nu se oprește, însă, la automatizare și colectare de date: integrând noile tehnologii, analiza în profunzime a datelor și inteligența artificială în activități, fermierii se vor putea bucura de ceea ce specialiștii numesc „Inteligența Agricolă”.

Agricultura de precizie, cunoscută adesea drept „agricultura smart”, a evoluat considerabil în ultimele câteva decenii. Începuturile sale se consideră a data din anii 90, când a fost introdus sistemul GPS în agricultură, prin care fermierii au obținut posibilitatea de a-și urmări locația în timp real și de a-și controla echipamentele cu acuratețe. Astfel, eficiența diferitelor procese, precum semănarea, recoltarea și gestionarea consumului în ferme au fost cu mult eficientizate.

În anii care au urmat, agricultura de precizie a beneficiat de avantajele diferitelor noi tehnologii în materie de monitorizare, inclusiv senzori, drone și sateliți pentru a analiza starea culturilor. Fermierii se pot bucura, astfel, de informații complete despre dezvoltarea plantelor, starea solurilor și nevoile de irigare, oferindu-le posibilitatea de a lua decizii informate în legătură cu intervențiile asupra culturilor.

Inteligența Agricolă este, așadar, următoarea etapă în evoluția agriculturii de precizie, integrând analiza datelor și noile tehnologii pentru a transforma agricultura într-o activitate precisă și inteligentă. Folosind puterea inteligenței artificiale, a învățării automate și a Internetului Obiectelor (eng. Internet of Things), Inteligența Agricolă revoluționează modul în care fermierii cultivă plantele și cresc animalele.

  • Prin analiza prognostică, sistemele de Inteligență Agricolă pot prelucra vaste cantități de date referitoare la tiparele vremii, calitatea solului și starea plantelor, construind probabilități pentru viitor pe care fermierii le pot folosi pentru a se pregăti pentru sezoanele agricole viitoare.
  • Folosind informațiile adunate de senzori și prelucrate prin Internetul Obiectelor, fermierii pot primi alerte în timp real despre statusul culturilor sau animalelor, având astfel posibilitatea de a reacționa rapid la orice problemă apărută.
  • Gestionarea precisă a dăunătorilor este un alt beneficiu pe care Inteligența Agricolă îl poate oferi. Prin diferite programe de recunoaștere a bolilor și a insectelor dăunătoare, fermierii pot fi alertați din timp de prezența acestora și pot acționa pentru a le remedia.
  • Sistemele de irigare inteligente, utilizate atât pentru distribuirea apei, cât și pentru aplicarea fertilizatorilor și a altor substanțe chimice, optimizează cantitatea de resurse folosite, crescând gradul de sustenabilitate a producției.
  • Utilajele agricole autonome devin tot mai răspândite, operând continuu pentru a crește constant productivitatea culturilor, reducând costurile asociate forței de muncă.
  • Posibilitatea de a urmări traseul produselor agroalimentare prin tehnologiile Inteligenței Agricole crește gradul de transparență a liniilor de aprovizionare, înregistrând fiecare stadiu al producției și distribuției, de la fermier la consumator.
  • Deciziile motivate prin date concrete oferă fermierilor mai multă încredere în deciziile luate, care nu mai sunt bazate doar pe experiență sau intuiție. Astfel, fermierii pot evita erorile umane și eficientiza procesele din ferme.

Inteligența Agricolă reprezintă viitorul agriculturii de precizie, reprezentând o schimbare fundamentală a modului în care funcționează agricultura, devenită mai exactă și cu mult modernizată pentru a include avantajele noilor tehnologii. Astfel, fermierii își pot asigura continuitatea și profitabilitatea afacerilor, întrunind țintele de producție necesare unei populații aflate într-o continuă creștere. Sustenabilitatea și responsabilitatea în producția agricolă caracterizează agricultura de precizie care va deveni, în viitorul apropiat, nu doar un mijloc de a crește productivitatea agricolă, ci o modalitate prin care fermele din jurul lumii își vor eficientiza activitatea, obținând recolte tot mai mari într-un mod prietenos cu mediul înconjurător, conectate la o rețea eficientă de aprovizionare globală.



Sursă imagine: Image by rawpixel.com on FreePik, https://www.freepik.com/free-photo/smart-farming-with-agriculture-iot_17121960.htm#query=agriculture%20tech&position=0&from_view=search&track=ais&uuid=4827882f-fe74-4634-b3ae-65e9b67a607a

Sursă text: Agarwal, 2023 – „The Future of Precision Agriculture Resides in Agricultural Intelligence”, https://www.en.krishakjagat.org/ag-tech-research-news/the-future-of-precision-agriculture-resides-in-agricultural-intelligence/

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo