Fondurile europene în agricultura românească: peste 40 de miliarde de euro din 2007 până în prezent

România a primit peste 40 de miliarde de euro în fonduri europene pentru susținerea agriculturii în ultimii 17 ani, atât pentru plățile directe trimise fermierilor, cât și pentru proiecte de investiții și infrastructură sau susținerea industriei agro-alimentare și a antreprenorilor. Din totalul fondurilor de care s-a bucurat țara noastră din 2007 și până în prezent,  cele dedicate agriculturii și dezvoltării rurale însumează aproape jumătate (44%).

Cea mai mare parte a acestor fonduri a fost utilizată pentru plățile directe pentru fermieri, într-un cuantum total de 22,1 miliarde de euro de la 1 ianuarie 2007 distribuite prin APIA din partea Fondului European de Garantare Agricolă.  Restul sumei a provenit din partea Fondului European Agricol și a Fondului pentru Pescuit, fonduri pe care fermierii le-au putut accesa prin AFIR și prin Autoritatea de Management a Programului pentru Pescuit pentru proiecte ale procesatorilorilor, antreprenorilor și ale autorităților din mediul rural.

Au fost distribuite și fonduri excepționale pentru fermieri, cum ar fi cele pentru ameliorarea impactului pandemiei de COVID-19, care au însumat 300 de milioane de euro din partea Fondului European de Dezvoltare Regională.

Până în 2027, România beneficiază de fonduri împărțite în doi piloni: unul pentru plăți directe și intervenții sectoriale și unul pentru dezvoltare rurală, însumând 15,8 miliarde de euro. În cadrul pilonului al doilea sunt incluse intervențiile de tip DR, dintre care 5 sunt deja active:

  • DR-22: ajutoare pentru firme de procesare a produselor agro-alimentare (maxim 10 milioane de euro/proiect)
  • DR-20: Investiții în sectorul zootenic (maxim 2 milioane de euro/proiect)
  • DR-26: înființarea sistemelor de irigații (maxim 500.00 de euro/proiect)
  • DR-15: Investiții în exploatații pomicole


Sursă text: Zamfir, 2024 – „Fondurile UE pentru fermieri: Câți bani a pompat Uniunea Europeană în agricultura românească până acum”, https://www.startupcafe.ro/fonduri-europene/fonduri-europene-cati-bani-pompat-uniunea-europeana-agricultura-romaneasca-pana

Sursă imagine: Photo by Willfried Wende on Unsplash, https://unsplash.com/photos/a-person-holding-a-bunch-of-money-in-their-hand-sxHC1Ovirjw

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo