Comisia Europeană: sectorul agricol, în continuare dominat de incertitudini

Sectorul agricol rămâne în continuare dominat de incertitudinile cauzate de conflictele izbucnite la nivel geopoliic dar și de impactul fenomenelor climatice extreme – acestea sunt concluziile la care a ajuns Prognoza pe Termen Scurt al Piețelor Agricole publicat recent de Comisia Europeană. Afectând comerțul, productivitatea, balanța dintre cerere și ofertă dar și veniturile fermierilor, aceste incertitudini sunt dublate de creșterea costurilor forței de muncă și a dobânzilor, în timp ce perspectivele de creștere economică rămân scăzute.

Costurile inputurilor agricole se mențin cu mult peste nivelurile pre-pandemice, deși mici scăderi au putut fi observate în comparație cu toamna lui 2023. Chiar dacă producția de îngrășăminte din UE se află pe un trend ascendent, importurile rămân semnificative.

Comisia Europeană a întreprins o serie de măsuri pentru a sprijini fermierii din UE în ultima perioadă, inclusiv la nivel administrativ, demarând inițiative de debirocratizare ar și de repoziționare a micilor producători în lanțul de aprovizionare alimentară la nivelul blocului comunitar. Indicele prețurilor de vânzare a producției agricole a scăzut în comparație cu anul 2022, însă acest fapt nu s-a făcut încă remarcat la raft – odată cu evidențierea acestei scăderi, costurile suportate de consumatori se vor micșora. Indicele prețurilor de consum a rămas la un nivel stabil din martie 2023, însă creșterea sa este evidentă comparându-l cu nivelul din 2015, față de care a crescut cu 43%.

În ceea ce ține de condițiile vremii, majoritatea culturilor de iarnă și a pășunilor au beneficiat de condiții propice, însă nivelul de umiditate se arată precar în regiunea Nord-Vestică a UE. Prognozele în acest sens sunt rezervate, ținând cont de incidența schimbărilor bruște observate în ultimii ani.

Pentru sezonul 2024-2025, producția de cereale este prognozată a atinge aproximativ 278 de milioane de tone (o creștere anuală de 3%), pe fondul recoltelor mai bogate față de anul trecut. În perioada iulie 2023 – iunie 2024, importurile se păstrează la un nivel cu 17% mai înalt față de media ultimilor 5 ani, din cauza pierderilor cauzate de nivelul excesiv de umiditate din această perioadă.

Dacă în acest sezon se înregistrează o creștere a producției de floarea-soarelui și soia, în perioada iulie 2024-iunie 2025, plantele oleaginoase și proteaginoase vor înregistra cele mai semnificative recolte, în special datorită producției mai mari de mazăre, fasole și boabe de soia. În plus, și producția de zahăr se va ameliora, însă cererea rămâne scăzută din cauza prețului crescut la raft.

Bineînțeles că aceste prognoze sunt susceptibile schimbărilor – conflictele active din Orientul Mijlociu (războiul dintre Israel și Palestina, atacurile piraților de pe Marea Roșie) dar și tensiunile din războiul din Ucraina pot afecta balanța piețelor agricole, mai ales în măsura în care se extind la nivel regional.



Sursă text: European Commission, 2024 – „Short-term outlook of agricultural markets: uncertainty remains a constant feature of EU farming”, https://agriculture.ec.europa.eu/news/short-term-outlook-agricultural-markets-uncertainty-remains-constant-feature-eu-farming-2024-05-03_en

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo