Noile tehnologii în agricultură, reziliență în fața provocărilor insecurității alimentare

Ecosistemul agro-alimentar mondial este zilnic supus presiunii tot mai mari a schimbărilor climatice, răspândirea insecurității alimentare punând la îndoială abilitatea fermierilor de a produce recolte care să răspundă nevoilor tot mai stringente ale populației. În aceste condiții, noile tehnologii pot contribui la restabilirea echilibrului la nivel agro-alimentar, oferind soluții reziliente drept răspuns la provocările mediului înconjurător.

Pentru îmbunătățirea gradului de productivitate, schimbările pornesc de la nivelul practicilor agricole, urmate de investirea în programe de cercetare și dezvoltare în domeniu, și facilitarea accesului fermierilor la instrumente digitale, fonduri, și piețe competitive. Trasabilitatea agricolă (farm-to-fork traceability) este, de asemenea, indispensabilă în eficientizarea proceselor din agricultură, prin practici precum agricultura de precizie, gestionarea mai bună a apei și solului și micșorarea pierderilor.

Câteva tehnologii inovatoare în acest sens includ: monitorizarea prin satelit a fermelor, soluții de tip „Internetul obiectelor” (Internet of Things), analize prospective ale bolilor și dăunătorilor și instalarea de senzori de detectare a caracteristicilor solului.  Aceste soluții susțin fermierii în alegerea celor mai bune semințe și soiuri de cultivat, oferă sugestii pentru gestionarea deficitului de apă prin sisteme inteligente de irigații și pun la dispoziție date în timp real despre sănătatea plantelor, dar și despre parametrii meteorologici. Toate aceste informații ajută fermierii să decidă care sunt cele mai bune momente pentru semănat și recoltat, dar și ce activități trebuie să întreprindă pentru a-și crește productivitatea și a evita pagubele.

Folosind diferite soluții tehnologice în agricultură, fermierii se pot folosi de instrumente de ultimă generație prin care să își optimizeze activitățile, obținând culturi mai bogate cu resurse mai puține. Astfel, populația tot mai numeroasă la nivel global va avea acces la hrană în mod etic și sustenabil, iar impactul agriculturii asupra mediului înconjurător, în mod curent unul negativ, poate fi semnificativ ameliorat.



Sursă text:

Kumar, K. (2023) – „How agritech innovation can make world an ideal place without hunger and food crisis”, https://yourstory.com/2023/07/agritech-innovation-solve-hunder-food-crisis-cropin

Sursă imagine:

Image by jcomp on FreePik, https://www.freepik.com/free-photo/young-woman-controlling-plantation_4553605.htm#query=farm%20technology&position=2&from_view=search&track=ais

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo