Agricultura UE, prognoza pe termen mediu 2023-2035

Comisia Europeană a publicat Prognoza pe Termen Mediu asupra Agriculturii Europene (EU Agricultural Outlook 2023-2035), prezentând așteptările UE în legătură cu evoluția sectorului agricol pentru perioada 2023-2035. Bazat pe o serie de indicatori și pe analiza prospectivă, raportul evidențiază faptul că, deși încălzirea globală, schimbarea obiceiurilor alimentare ale consumatorilor și evoluția structurii sectorului agricol sunt factori care vor afecta agricultura europeană, aceasta se va menține robustă și va continua să contribuie semnificativ la securitatea alimentară a globului.

Impactul schimbărilor climatice, manifestat în special prin secetă pronunțată în sudul Europei, va determina, cel mai probabil, o mutare a zonelor agroclimatice UE înspre nord și va influența practicile de cultivare a plantelor. Cu toate acestea, datorită răspândirii noilor tehnologii și practicilor agriculturii de precizie, productivitatea agricolă va rămâne la cote acceptabile chiar și pentru exporturi intense.

Consumul de carne de porc și vită a fost prognozat în scădere din cauza schimbării obiceiurilor și percepțiilor europenilor, care se vor orienta mai degrabă către carnea de pui și proteinele de origine vegetală, conducând la creșterea cererii pentru soia și leguminoase. Acestea din urmă vor înlocui o parte din producția de cereale, care se așteaptă a înregistra o scădere ușoară, corelată atât cu scăderea nevoii de furaje, cât și cu implementarea restricțiilor de folosire impuse din 2020.

Cu toate acestea, UE va continua să producă grâu și porumb în cantități semnificative, pentru că agricultura de precizie, rotația culturilor, gestionarea sustenabilă a solului și inovațiile tehnologice îi vor sprijini pe fermieri în confruntarea cu schimbările climatice.

Și recoltele de sfeclă de zahăr vor înregistra o scădere față de prezent, tot din cauza tendinței consumatorilor de a limita cantitatea de zahăr din dietă, la fel și uleiurile vegetale. În special uleiul de palmier va fi înlocuit treptat cu uleiul de rapiță.

Prognoza agricolă a Comisiei Europene evidențiază că blocul comunitar se află într-o perioadă de tranziție, unde factorii de mediu dar și cei macroeconomici îi încetinesc evoluția. Totuși, prin Politica Agricolă Comună dar și adoptarea unui model de agricultură sustenabilă de către tot mai mulți fermieri va crește gradul de reziliență al întregului lanț de producție agroalimentară europeană și va conduce la crearea de noi oportunități. De aceea, raportul estimează că valorea producției agricole UE va crește cu 1,2% în fiecare an începând cu 2025, depășind creșterea estimată a costurilor agricole (0,7% anual din 2025).



Sursă text: European Commission, 2023 – „EU Agricultural Outlook 2023-2035”, https://agriculture.ec.europa.eu/system/files/2023-12/agricultural-outlook-2023-report_en.pdf

Sursă imagine: Image by vecstock on FreePik, https://www.freepik.com/free-ai-image/golden-wheat-fields-glow-sunset-generated-by-ai_47191733.htm#fromView=search&term=agriculture&page=1&position=6&track=ais_ai_generated&regularType=ai&uuid=3b5188cb-6a59-440c-9635-818592b04297

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo