Practicile agriculturii regenerative, tot mai răspândite

O metodă care prioritizează biodiversitatea și restaurarea calității solului, agricultura regenerativă promovează construirea de ferme ecologice, gestionate în mod holistic, optimizate din punct de vedere ale energiei și al consumului de substanțe chimice. Culturile de acoperire și pajiștile semănate sunt două dintre practicile cele mai cunoscute ale agriculturii regenerative, alături de gestionarea integrată a fermelor, irigațiile de precizie și colectarea apei pluviale pentru scopuri agricole.

Popularitatea acestui sistem de cultivare se datorează rolului său în promovarea sustenabilității de-a lungul lanțului agroalimentar, abordării holistice a activităților agricole, eforturilor de gestionare a schimbărilor climatice și a creșterii rezilienței la dezastrele naturale.

Din cadrul practicilor agriculturii regenerative, segmentul agroforestier este prognozat să ocupe cea mai mare parte din activitățile agriculturii regenerative, integrând armonios agricultura, perdelele de pădure și creșterea animalelor domestice. Sistemul de cultivare agroforestieră se remarcă prin gradul înalt de sustenabilitate, îmbunătățirea sănătății solurilor și îmbogățirea biodiversității mediului înconjurător.

Pe de altă parte, practicile de tipul rotirii culturilor, plantării culturilor de acoperire și cultivarea unei selecții diversificate de plante pe aceeași solă vor deveni tot mai răspândite, interesul pentru protejarea biodiversității crescând semnificativ în următoarea perioadă. Aceste tehnici asigură un grad mai mare de rezistență a plantelor în fața bolilor și dăunătorilor, o mai bună distribuție a nutrienților în sol și o conservare a caracteristicilor sale naturale pentru o perioadă mai îndelungată de timp.

În ceea ce ține de practicanții acestui tip de agricultură, cei mai mulți vor rămâne fermierii, care implementează diferitre tehnici și tehnologii în activitate într-o măsură mult mai mare față de alți stakeholderi. De fapt, extinderea agriculturii regenerative se datorează fermierilor, care includ diferite practici sustenabile în procesul de producție și ghidează acest segment de piață.

Deși America de Nord va continuă să dețină cea mai mare parte din piața agriculturii regenerative până în 2033, Europa va înregistra cea mai mare creștere a acestuia, în special datorită politicilor blocului comunitar. În speță, obiectivele de reducere a consumului de substanțe chimice, de îmbunătățire a tehnicilor de sechestrare a carbonului și de promovare a sistemului agroforestier propuse de Comisia Europeană vor motiva această expansiune pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Franța, Germania și Spania au inițiat deja astfel de practici, iar Comisia prognozează o răspândire a acestui trend.



Sursă text: Spherical Insights, 2024 – „Global Regenerative Agriculture Market Size To Worth USD 29.27 Billion By 2033 | CAGR of 14.38%”, https://www.globenewswire.com/news-release/2024/03/07/2842012/0/en/Global-Regenerative-Agriculture-Market-Size-To-Worth-USD-29-27-Billion-By-2033-CAGR-of-14-38.html

×

Cautare rapida

Exemplu: tractor semanatoare maschio gaspardo